Blijft de voordeur open wanneer je ‘s ochtends naar het werk vertrekt? Laten jouw huisgenoten onbekende bezoekers zonder verpinken rondwandelen in huis? Wellicht niet. 


Jouw woonplaats beveiligen is een evidentie, maar de beveiliging van de werkplaats komt minder spontaan. Dat bewijst onze praktijkervaring bij voedingsbedrijven.


Tijdens onze intrusietesten zien we dat bedrijven vaak tekortschieten op vlak van Food Defense. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

 • Personen onder invloed komen per ongeluk tot op het bedrijfsterrein.
 • Werkzoekenden lopen rond in het bedrijf zonder zich aan te melden.
 • Een werknemer prutste voor de kick jarenlang ongemerkt aan machines, waardoor de hele productielijn uiteindelijk werd vervangen.
 • Bidons chemicaliën en reinigingsproducten verdwijnen onopgemerkt.
 • Ex-medewerkers worden via een andere medewerker binnengelaten en gaan saboteren.
 • Onverklaarbare consumentenklachten als gevolg van een verziekt sociaal klimaat.

Food Defense moet ingebakken zitten in de bedrijfscultuur. Net zoals thuis, moet je ook op de werkvloer handelen als een goede huisvader. Niet iedereen moet even actief bezig zijn met veiligheid, maar elke werknemer moet wel de basisprincipes kennen.

Onze drie tips:

De verantwoordelijkheid van het management

Het gebrek aan een levendige veiligheidscultuur is noch de schuld van de medewerker, noch van de kwaliteitsmanager. De fundamenten moeten hogerop worden gelegd. Het food defense team moet duidelijke richtlijnen vastleggen over de verwachtingen en gewenste gedrag. Bovendien mag er geen grijze zone zijn op vlak van procedures. 

Zo werkt het bijvoorbeeld niet om een rood haarnetje te voorzien voor zowel bezoekers als contractors. De ene mag nooit onbegeleid rondlopen, de andere wel.

Daarnaast moet het management zelf ook het goede voorbeeld geven. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van bezoekers.

Ten slotte moeten jaarlijkse food defense opleidingen en intrusietesten opgenomen worden in het opleidingsplan om de veiligheidscultuur levend te houden.

Maak het eenvoudig en visueel

Houd de veiligheid top of mind met visueel materiaal en tools. Hang bijvoorbeeld posters in het toilet of stel een reminder in op de badgelezer. De SCAN-methode is een handig ezelsbruggetje om de veiligheidscultuur te verbeteren:

 • See: Hou je ogen open en detecteer onbegeleide bezoekers en vreemde situaties.
 • Challenge: Stap af op onbegeleide bezoekers.
 • Ask: Vraag naar de identiteit en de contactpersoon van de bezoeker.
 • Notify: Verifieer het verhaal van de bezoeker bij de opgegeven contactpersoon. Of begeleid deze tot bij jouw leidinggevende.

Wees niet blind voor de insider threat

Blijf alert voor signalen van frustratie en ontevredenheid onder medewerkers, want die kunnen leiden tot sabotage. Denk aan het voorbeeld van de onverklaarbare consumentenklachten. Dit bleek om sabotage te gaan van eigen medewerkers als gevolg van een verziekt sociaal klimaat.

Houd de vinger aan de pols en weet wat er leeft op de werkvloer:

 • Is er een aangename sfeer op de werkvloer?
 • Kunnen medewerkers ergens terecht met klachten en frustraties?

Hoe kunnen wij jou helpen?

Het Food Defense plan ligt klaar, maar hoe krijg je jouw medewerkers mee in verandering?

Tijdens onze digitale ‘Crime & Security’ sessie op 6 juni 2024 deelt Wilfried Vermeiren (Samurai at Work) praktische tips over het ontwikkelen van een effectieve veiligheidscultuur door gedragsverandering.

We nodigen jou graag uit voor deze sessie en zijn ook benieuwd naar jullie ervaringen.

Schrijf je vandaag nog in!

Een opleiding Food Defense bij jouw bedrijf?

Ontdek hier welke opleidingen en testen we kunnen uitvoeren om food defense te laten leven in jouw bedrijf.

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security