Welke stappen kan je zetten bij de eerste tekenen van een potentiële crisis?

Een overschrijding in een staal, wat nu?

Het FAVV neemt een staal van een merkproduct en laat het analyseren in een laboratorium. Dit laboratorium stelt een overschrijding van een norm vast. Wat nu? Welke acties kan je ondernemen? Kan je de kans op het ontstaan van een crisis verkleinen of de crisis zelfs vermijden?

Hoe pakte het bedrijf in kwestie dit aan?

Naast de analyse van het tegenstaal, zette het bedrijf tegelijkertijd nog een aantal andere stappen:

  • Het bedrijf brengt de stakeholders in kaart: consumenten, autoriteiten, betrokken & niet-betrokken klanten en de fabrikant.
  • Ze start een risicoanalyse door een onafhankelijk expert op.
  • Ze inventariseert het betrokken product en blokkeert dit waar mogelijk.
  • Ze informeert het FAVV en de betrokken klant.

Enkele dagen later bevestigt de tegenanalyse de overschrijding. Het bedrijf is helemaal klaar om de nodige acties -zoals overeengekomen met het FAVV- stipt uit te voeren en gepast te communiceren naar alle stakeholders.

3 tips!

Een simulatieoefening baart kunst

Als betrokken bedrijf wil je vermijden om een publieke recall of een withdrawal te moeten improviseren. Tijdens een simulatieoefening kan je dit scenario alvast eens inoefenen. Bij een recall of withdrawal zullen de getrainde crisisteamleden de druk op het bedrijf enorm verlichten.

Zorg voor externe expertise om jouw geloofwaardigheid te verhogen

Uiteraard zit er in de voedingsbedrijven, of ze nu in binnen- of buitenland produceren, een schat aan ervaring en kennis op wetenschappelijk vlak.

Als het spannend wordt dan kan je best een advies laten opmaken door een niet-betrokken partij, zeker wanneer het gaat over een voedselveiligheidsproblematiek.

Maak een crisiscommunicatieplan op

Als het misloopt verwachten de verschillende stakeholders dat je helder, feitelijk en betrokken naar hen communiceert. Crisiscommunicatietemplates kunnen hier een oplossing bieden.

Food Security helpt haar leden door:

Een netwerk van wetenschappers te onderhouden en te koesteren dat zeer snel inzetbaar is om een onafhankelijke risicoanalyse op te stellen.

Haar brede ervaring, op basis van een 80-tal incidenten per jaar, om te zetten naar praktische tips en adviezen tijdens het incident.

We delen ook die tips en adviezen tijdens een simulatieoefening. Hierbij treden we op als (co)ontwerper van het scenario, coach tijdens de oefening en schrijver van een verslag met verbeterpunten.

Vraag hier jouw oefening aan!

Een workshop crisiscommunicatie te organiseren, waarbij we samen een aantal tools opmaken.

Meer informatie!

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security