Oeps! Je installeerde per ongeluk een verdachte app. Wat nu?

Beeld je in: je vertrekt naar je werk en daar aangekomen merk je dat jouw smartphone nog thuis ligt. Tegenwoordig krijgen veel mensen de kriebels van zo’n scenario. We zijn namelijk steeds meer verbonden met onze smartphone. Naarmate ons vertrouwen in de smartphone groeit, vervaagt onze kritische blik. Enter: cybercriminelen.

Cybercriminelen spelen gretig in op het toegenomen smartphonegebruik, met als gevolg dat de smartphonegebruiker steeds vaker het doelwit wordt van phishing, virussen, malware, … Oktober 2022 is cyber security month, hèt moment om even stil te staan bij de mogelijke gevaren van de smartphone - zodat onze dichte vriend geen gevaarlijke vijand wordt.

In 2021 lieten meer dan 11.000 smartphonegebruikers zich vangen door cybercriminelen. De cybercriminelen zetten voor deze data breach mobile malware in. Ze ontwierpen met andere woorden speciale software voor mobiele apparaten met als doel om toegang te krijgen tot jouw privégegevens. De naam van die mobile malware zal waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen: het FluBot-virus.

Het FluBot-virus veroorzaakte een van de grootste cyberaanvallen die de moderne internetgebruiker trof. In een mum van tijd infecteerde het virus meer dan 11.000 smartphones nadat de gebruikers achteloos een onveilige applicatie hadden gedownload. Daarna eigende het virus zich alle contactgegevens toe en zette zijn tocht verder naar alle contacten van de geïnfecteerde smartphone.

In totaal werden er tussen 6 en 13 september 2021 gemiddeld 2 miljoen berichten per dag gedetecteerd en geblokkeerd door de operatoren (Cijfers BIPT, 2021). Uiteindelijk riep een grootschalige politieactie in 2022 FluBot een halt toe. Dat virus is nu verleden tijd, maar er staan steeds andere virussen klaar om een aanval in te zetten.

Hoe kan je cybercriminelen nu te slim af zijn? We delen graag enkele tips om jouw smartphone te vriend te houden.

Wat kunnen we leren uit dit incident?

Download apps enkel via de officiële appstore

Voorkomen is beter dan genezen. Via een eenvoudig principe kan je hackers te slim af zijn: download apps alleen via de officiële appstores (Google Play, App Store) of via officiële verkopers (LG, Samsung, SONY, Amazon, …). Google en Apple controleren hun apps op malware en bieden dus een hogere veiligheidsgarantie dan andere aanbieders. Installeer nooit een app via een bron die je niet kent. De kans is groot dat je via een onveilige appstore een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

OK is niet altijd OK!

Eerst checken, dan klikken. Op OK klikken kan namelijk heel vervelende gevolgen hebben. Let goed op als je een e-mail of sms ontvangt waarin ze jou proberen te overtuigen om een app te downloaden. Je zal hier hoogstwaarschijnlijk doorgestuurd worden naar een minder veilige appstore, waardoor de kans op een virus groter is. Krijg je een waarschuwing dat je een onbetrouwbare app wil installeren? Annuleer dan onmiddellijk de installatie van de app. Kortom, maak van elke klik een doordachte klik.

Wees up-to-date

Krijg je de melding om een update uit te voeren? Doe dat zo snel mogelijk. Daarnaast kan je je smartphone regelmatig eens herstarten om sommige updates automatisch te installeren. Elke app heeft namelijk zwakke plekken, waarlangs cybercriminelen durven binnen te dringen. Die software bugs worden ontdekt en hersteld. Om jouw toestel hiertegen te beschermen, moet je dus de laatste update uitvoeren.

Waarmee kunnen wij jullie helpen?

Via de ‘cyber security’-opleiding worden jouw medewerkers getraind. Ze worden er bewust gemaakt van de gevaren die gepaard gaan met het openen van mails en sms'en, het gebruiken van sociale media en het instellen van een paswoord. Na de opleiding zouden ze moeten beschikken over de juiste reflex bij het ontvangen van een verdachte mail of telefoon.

Meer informatie!

Ledenvergadering

"Jaarlijks wordt een ledenvergadering georganiseerd waarbij hot topics zoals bijvoorbeeld cybersecurity, food defense, … naar voor komen (ook op basis van suggesties van de aangesloten leden) en waar er mogelijkheid is om ervaringen te delen met andere voedingsbedrijven."

The Belgian Chocolate group

Simulatie oefening

"Jaarlijks hebben we een gesimuleerde crisisoefening die door Food Security werd voorbereid en begeleid tijdens de dag zelf, uitgevoerd. Hierbij worden de leden van het crisisteam (en hun vervangers) ondergedompeld in een onverwachte situatie die on the spot moet worden behandeld. Deze oefening heeft ervoor gezorgd dat (bij een echt voorval dat we hebben gehad) de betrokken mensen hun taken en verantwoordelijkheden kenden, wisten welke info snel moest opgezocht worden, dat bepaalde teksten voorbereid waren, dat de juiste communicatie kon gebeuren, …. De debriefing bij elke oefening legt de onvolmaaktheden bloot dewelke dan weer materiaal zijn voor trainingen daarna."

The Belgian Chocolate group

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security