Sociale media: een veiligheidsrisico?
De vuile was buiten op sociale media
Weet je wat er allemaal op sociale media te vinden is over jouw bedrijf en jouw medewerkers? Gevoelige consumentenklacht (inclusief een teruggevonden vreemd voorwerp), foto’s van jouw productielijn, informatie over bepaalde systemen… en toegang tot privépagina’s van jouw management met details wanneer ze op reis zijn, waar ze wonen, etc. Dit maakt het natuurlijk heel gemakkelijk voor (cyber)criminelen om hiermee aan de slag te gaan. Jouw werknemers, jouw (inactieve) bedrijfspagina en alle onofficiële bedrijfspagina’s zijn een veiligheidsrisico en hebben een negatieve invloed op jouw reputatie. Wat kan je hieraan doen?
Naast het feit dat een interne dreiging zeker niet uit het oog mag verloren worden (insider threat), bestaat de kans dat de dreiging van buitenaf komt. Het eerste signaal kan dan een onbekende zijn die zich alleen en vrij verplaatst op het bedrijfsterrein en/of in de productie. Deze persoon ziet er misschien niet “verdacht” uit, maar de handelingen kunnen verdacht zijn: toegang vragen, herhaaldelijk voorbijlopen op dezelfde plaatsen, rondkijken, de weg vragen, verloren lopen, …
Het is belangrijk dat jouw medewerkers dit “eigenaardige” gedrag opmerken en hier onmiddellijk op reageren: door deze persoon aan te spreken en te begeleiden naar een verantwoordelijke of een verantwoordelijke hierop attent te maken. Maar hoe krijg je jouw medewerkers zover?
3 tips!
Neem jouw bedrijfspagina onder de loep
- Heb je een actieve Facebookpagina, perfect. Ga zeker na of oude klachten niet meer publiek staan.
- Heb je wel een pagina maar ben je niet meer actief, monitor deze dan zeker op klachten/vragen. Een externe partner kan dit eventueel in jouw plaats doen. Dit is enkel reactief. Nog beter is proactief communiceren, niet enkel voor reclamedoeleinden, maar om met positief nieuws de reputatie van jouw bedrijf op te krikken.
- Heb je geen Facebookpagina, overweeg dan toch om een pagina aan te maken. Enerzijds heb je in tijden van crisis een medium om te communiceren. Anderzijds zullen er toch onofficiële pagina’s ontstaan (aangemaakt door contractors, medewerkers, transporteurs).
Pak de onofficiële pagina's aan en voorkom een data breach
Zoek naar alle onofficiële pagina’s van jouw bedrijf op Facebook & Instagram, claim deze en voeg ze samen met de officiële pagina van jouw bedrijf. Op deze manier behoud je de controle over de information flow én kan je een eventuele data breach voorkomen.
Beveilig de privé-pagina's van de werknemers
Maak een social media policy aan en laat deze ondertekenen door de medewerkers. Voorzie ook een training waarin je uitlegt wat kan en wat niet kan op sociale media als medewerker van jouw bedrijf, hoe ze zich moeten beveiligen en waarom dit belangrijk is (niet alleen voor het bedrijf maar ook voor henzelf).
Food Security helpt haar leden door:
Een sessie cyber security te geven aan de medewerkers. Tijdens de sessie bespreken we het openen van mails en sms'en, het gebruiken van sociale media en het instellen van een paswoord. We creëren awareness en leren goede reflexen aan.
Een sessie ‘Reputatiemanagement en crisiscommunicatie voor de communicatieverantwoordelijke’ te organiseren op 21/04 te Aalst. In de voormiddag bespreken we de omgang met media, hoe je aan PR doet en de vuistregels van crisiscommunicatie. In de namiddag is er een cameratraining met praktische oefeningen.
Een workshop ‘Social media policy’ te organiseren op 23/03 in Aalst. In deze workshop bespreken we de opmaak van een policy die het privé en professioneel gebruik van de sociale media op én naast de werkvloer definieert. Hoe pak je dit aan? Wat moet opgenomen worden? Aan welke juridische eisen moet dit voldoen?
Leerpunten
De crisis als het nieuwe normaal
Voor steeds meer Belgische voedingsbedrijven is de crisis niet langer de uitzondering, maar het nieuwe normaal. De tijd dat een crisis een afgebakend incident was met een duidel...
Houd indringers buiten: versterk de fysieke beveiliging van jouw bedrijf
Cybercriminaliteit krijgt tegenwoordig alle spotlights. Maar terwijl digitale firewalls worden opgetrokken, blijven de fysieke poorten soms wagenwijd openstaan. Hoe bescherm je ...
6 lessen van onze Lunch & Learn ‘Gevoelige consumentenklachten’
Tijdens onze Lunch & Learn ‘Gevoelige Consumentenklachten’ gaven experts en bedrijven inzichten in hoe je effectief kunt omgaan met uitdagende klachten. Wij geven ee...