Houd indringers buiten: versterk de fysieke beveiliging van jouw bedrijf
Cybercriminaliteit krijgt tegenwoordig alle spotlights. Maar terwijl digitale firewalls worden opgetrokken, blijven de fysieke poorten soms wagenwijd openstaan. Als producent van levensmiddelen gaat jouw verantwoordelijkheid verder dan servers en systemen.
Jouw consumenten, medewerkers en producten verdienen de beste bescherming – digitaal én fysiek –om de voedselveiligheid te garanderen. In de voedingsindustrie mogen die fysieke muren opnieuw wat meer aandacht krijgen.
- Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen fysieke intrusie?
- Welke procedures moeten er zijn op papier én in de praktijk?
- Wie neemt hiervoor de leiding?
In februari 2021 werd Duitsland opgeschrikt door een reeks bompakketten, gericht aan een babyvoedingsfabrikant, een frisdrankproducent en een retailbedrijf. Twee pakketten ontploften, waarbij meerdere medewerkers gewond raakten. Orde- en hulpdiensten werden massaal ingezet: politie, brandweer, civiele bescherming en ziekenwagens werkten samen om verdere schade te voorkomen. De dader bleek een gepensioneerde zonder strafblad. Hoewel zijn motief onbekend bleef, kunnen voedingsbedrijven wel iets leren uit dit incident: fysieke veiligheidsmaatregelen vragen nog steeds evenveel aandacht en zorg.Dit voorval onderstreept hoe essentieel het is om voorbereid te zijn op onverwachte en opzettelijke bedreigingen. Een wake-up call voor jouw Food Defense. |
Onze drie tips:
Geef fysieke beveiliging de nodige aandacht
Cybercriminaliteit mag dan de headlines domineren, fysieke beveiliging blijft een cruciaal fundament van de veiligheid van jouw bedrijf.
Servers staan vaak nog in fysieke ruimtes op de bedrijfssite, OT-systemen draaien op elektriciteit … Eén doorgeknipte kabel kan hele bedrijven lamleggen.
Bovendien draag je als bedrijf verantwoordelijkheid voor de veiligheid van jouw medewerkers, jouw consumenten én jouw producten.
Zorg voor een Food Defense plan
Fysieke beveiliging moet onderdeel zijn van een integraal Food Defense plan. Identificeer kwetsbare zones zoals laboratoria, opslag van chemische producten en gevoelige productielijnen. Zorg voor gecontroleerde toegang met badgelezers en hekwerk.
Vergeet ook de insider threat, dreiging van binnenuit de organisatie, niet. Ontevreden (ex-) werknemers of medewerkers in een kwetsbare positie kennen vaak de interne systemen en kunnen een groot risico vormen.
Stel een Food Defense-team samen met interne experts, ondersteund door het management. Zo creëer je een breed draagvlak en open je de weg naar een goed doordacht plan. Externe specialisten kunnen je helpen om blinde vlekken te identificeren en je strategie te versterken.
Laat de veiligheidscultuur leven
Je bent als bedrijf zo sterk als de zwakste schakel in het systeem. Een goede fysieke beveiliging volstaat niet. Zonder bewustzijn en betrokkenheid van je medewerkers blijft zelfs de beste beveiliging kwetsbaar.
Elke medewerker speelt een cruciale rol in de effectiviteit van jouw fysieke beveiliging. Het begint bij duidelijke richtlijnen, maar het verschil maak je met goed opgeleide mensen – van de werkvloer tot het management. Pas dan bouw je aan een veiligheidscultuur die écht werkt.
Hoe kunnen wij jou helpen?
Wil je werken aan een sterkere beveiliging en Food Defense-cultuur in jouw organisatie?
👉 Volg onze Crime & Security sessie
Op 17/12 organiseren we onze laatste Crime & Security sessie ‘Preventie en detectie van criminaliteit’ met expert Paul Robrechts (RST consultancy). Praktische tips en inzichten voor de voedingsindustrie staan centraal.
We nodigen jou graag uit voor deze sessie en zijn benieuwd naar jullie ervaringen.
👉 Zet vandaag nog stappen richting een sterkere Food Defense-cultuur!
Wij helpen jou graag met:
- Een praktische workshop Food Defense voor jouw team.
- Onze Quick Security Scan waarmee we de fysieke beveiligingsmaatregelen van jouw bedrijf beoordelen.
- Een intrusietest om de awareness en veiligheidscultuur van jouw medewerkers te meten.
👉 Heb je vragen of wil je direct advies? Wij zijn jouw vertrouwelijke aanspreekpunt voor alle security-gerelateerde uitdagingen in de voedingsindustrie. Contacteer ons op contact@foodsecurity.com.
Leerpunten
De crisis als het nieuwe normaal
Voor steeds meer Belgische voedingsbedrijven is de crisis niet langer de uitzondering, maar het nieuwe normaal. De tijd dat een crisis een afgebakend incident was met een duidel...
6 lessen van onze Lunch & Learn ‘Gevoelige consumentenklachten’
Tijdens onze Lunch & Learn ‘Gevoelige Consumentenklachten’ gaven experts en bedrijven inzichten in hoe je effectief kunt omgaan met uitdagende klachten. Wij geven ee...
Crisiscommunicatie: is zwijgen een optie?
Met de juiste communicatie kan je een oplaaiende crisis in de kiem smoren, maar sla je de bal mis, riskeer je de crisis net verder aan te wakkeren. Is het soms beter om helema...