Het crisishandboek, een papieren tijger?

Van jouw crisishandboek een werkbare tool maken… Hoe doe je dat?

Nulrisico bestaat niet, dat weten we allemaal. Het is dan ook eerder de vraag ‘wanneer’ jouw bedrijf ooit geconfronteerd wordt met een crisis. De domeinen waarin de crisis kan voorkomen zijn zeer divers: product, sociaal, reputatie, IT, een ramp… Jouw reactievermogen en -snelheid om de impact van de crisis te beperken zal afhangen van de mate waarin je voorbereid bent op deze crisissituatie. Maar hoe doe je dat nu?

Als de crisis uitbreekt zijn de eerste momenten cruciaal. Een goed crisismanagement start bij de voorbereiding. Een belangrijke hoeksteen van het systeem is dan ook het crisishandboek. Als Food Security zien we heel wat crisis manuals: beperkt of omvangrijk, gedetailleerd of summier, een echte leidraad of eerder een papieren tijger… 

Vaak voorkomende valkuilen zijn:

  • Het ontbreken van goede checklists 
  • Onduidelijke rol- en taakverdeling 
  • Half ingevulde lijsten 
  • Geen duidelijke vergaderstructuur
  • … 

Dit kan zorgen voor bottlenecks bij bepaalde functies, chaos bij het vergaderen, ontbrekende rollen, dubbele taakuitvoering en nog veel meer. Wat is dan wel een goed crisishandboek?

3 Tips!

Maak een echte werktool van jouw crisishandboek

Om het handboek écht te gebruiken tijdens de crisis, moet het handig en praktisch zijn, niet te omvangrijk en duidelijk. Maak gebruik van goede checklists die als geheugensteun kunnen dienen voor de verschillende rollen.

Zorg voor duidelijke rollen en taken

Weten in welke rol je moet stappen en welke verantwoordelijkheden en taken hieraan vasthangen, zorgt ervoor dat je met kennis van zaken de crisis kan aanpakken.

Oefening baart kunst

Door regelmatig een simulatieoefening in te bouwen, toets je af of het crisishandboek werkbaar is in de praktijk. Bovendien leren de leden van het crisisteam hun rol kennen en de tools die ze kunnen helpen bij het beheer van de crisis.

Waarmee kunnen wij jullie helpen?

Crisishandboek template

Gebruik onze template om jouw crisishandboek op te maken of te verbeteren. Vraag hier de toegang tot onze tools aan.

Opleidingstraject op maat

Wij zorgen samen met jou voor een opleidingstraject op maat zowel voor het crisisteam als de andere medewerkers. Bekijk onze opleidingen op onze website.

Simulatieoefening

Zet de theorie om in de praktijk met een simulatieoefening. We stellen samen een scenario op, coachen jullie tijdens de oefening en bezorgen nadien een verslag met verbeterpunten. Een overzicht van onze testen vind je op onze website.

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security