Crisismanagement hoort in het DNA van jouw bedrijf

Crisisbewuste medewerkers maken het verschil!

Een nieuwe medewerker… een fijn vooruitzicht, maar tevens een leerproces: rondleiden, materiaal overhandigen, onderdompelen in de eigen bedrijfscultuur…. Hij/zij moet het reilen en zeilen van het bedrijf op alle domeinen ontdekken, ook crisismanagement hoort daarbij (cyber security, sociale media, pers, food defense). Hoe pak je dit aspect mee?


Een nieuwe start in een ongekend bedrijf met nieuwe procedures en mensen, het vergt veel tijd en energie van kersverse medewerkers. Los van de aspecten gelinkt aan hun functie, is het van belang hen ook onmiddellijk mee te nemen in de specifieke cultuur van het bedrijf. Daar hoort ook de crisismanagementcultuur bij:

  • Weten nieuwe medewerkers dat zij niet met de pers mogen spreken? Weten ze bovendien wie de woordvoerder is en welke informatie ze moeten doorgeven?
  • Wat moeten ze doen met een verdachte e-mail? Een verkeerde klik is immers snel gebeurd.
  • Weten ze dat ze, wanneer ze op hun sociale media de link leggen naar jouw bedrijf, ze zich moeten houden aan bepaalde richtlijnen?

Heeft elke nieuwe werknemer de juiste reflex en zijn de procedures gekend? Hoe pak je dit aan?

3 tips!

Creëer van bij het begin incident awareness

Tijdens de introductiedag moet ruimte voorzien worden waar ook incident awareness aan bod komt (escalatie van incidenten, omgang met sociale media, met pers, met onbekenden etc.). Als dit van bij het begin tot het traject hoort, voelt dit als evident aan.

Zorg dat andere medewerkers nieuwe medewerkers (her)kennen ​

Niet alleen nieuwe medewerkers moeten weten hoe het eraan toe gaat. Bestaande medewerkers moeten tevens geïnformeerd worden dat er nieuwe gezichten zijn. Voorzie dit via de gebruikelijke communicatiekanalen en op regelmatige basis.

Maak van crisismanagement een deel van jouw bedrijfs-DNA

Door ervoor te zorgen dat crisismanagement een inherent deel is van de bedrijfscultuur probeer je incidenten te beperken en de impact van crisissen te limiteren. Dit begint op de eerste werkdag en is verweven met de andere bedrijfsaspecten op diverse domeinen.

Food Security helpt haar leden door:

Een incident awareness sessie op maat te geven aan alle (nieuwe) medewerkers. Met actuele voorbeelden en een interactieve oefening proberen we de werknemers enerzijds incidentbewustzijn en anderzijds de procedures bij te brengen.

Meer informatie

Op 23/03 een workshop ‘social media policy’ te organiseren. Tijdens deze workshop bespreken we het gebruik van sociale media op en naast de werkvloer. Wat moet juridisch gezien opgenomen worden? Hoe rol je dit uit?

Meer informatie

Een sessie cyber security aan te bieden aan alle medewerkers die een professioneel e-mailadres hebben. Tijdens deze interactieve sessie bespreken we het herkennen van en de omgang met smishing, vishing, phishing, social engineering en factuurfraude. Verder komt ook de paswoordhygiëne, omgang met sociale media en data breach aan bod.

Meer informatie

Een sessie te geven aan de eerstelijnscontacten (receptie, consumentendienst, bewaking, etc.). Hoe moeten ze omgaan met gevoelige situaties (oproep van een journalist/consument/klant, verdachte brief/oproep/handeling/e-mail) en welke procedures moeten ze volgen?

Meer informatie

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security