Food Defense, een tick in the box of een bewuste keuze?

Wat als jouw concurrent ongegeneerd foto’s komt trekken in jouw productie? Het overkwam één van onze bedrijven. Hoe is dit kunnen gebeuren?

De concurrent kwam te weten welk poetsbedrijf er werkte. Vervolgens reed deze met een soortgelijk busje het bedrijfsterrein op. Verkleed als werknemers van dit poetsbedrijf drongen ze de productie binnen. Daar konden ze ongestoord filmpjes maken van het productieproces.

Uiteindelijk is het een echte werknemer van het poetsbedrijf die de personen aansprak. Deze herkende de ‘collega’s’ niet en vond het vreemd dat ze foto’s en filmpjes aan het maken waren. De werknemer bracht hiervan zijn eigen werkgever op de hoogte en iemand van de productie. Na heel wat omwegen werd uiteindelijk ook de kwaliteitsverantwoordelijke geïnformeerd over dit incident. Gelukkig hebben ze de daders kunnen identificeren en worden deze binnenkort (hopelijk) vervolgd.

Wat kunnen we leren uit dit incident?

Creëer een Food Defense cultuur

Deze case toont waarom inzetten op Food Defense zoveel meer is dan een tick in the box voor een certificering.

Zorg ervoor dat het Food Defense team een plan opmaakt. Je brengt de kritische zones (laboratorium, chemische producten, gevoelige productiezones) in kaart, alsook de toegangsbeheersystemen (badgelezer, tourniquet, hekwerk, etc.).

Vervolgens sensibiliseer je iedereen: van operator, over administratief medewerker tot het management. Want alles valt of staat met de juiste cultuur.

Uiteindelijk meet je deze cultuur op frequente basis met intrusietesten.

Zorg voor een duidelijk escalatieprotocol

Elke medewerker weet aan wie hij verdachte handelingen en personen moet signaleren. Zorg voor een korte keten, bijvoorbeeld: operator – productieverantwoordelijke – kwaliteitsverantwoordelijke – plant manager. Onderaannemers horen ook een escalatieprotocol te volgen. Neem dit zeker op in jullie contract en test dit af en toe.

Organiseer een debriefing na een incident

Als er zich een dergelijk incident voordoet kan je dit maar beter gebruiken om awareness te creëren. Wat waren de red flags, hoe had iedereen moeten reageren, hoe pakken jullie dit in de toekomst aan? Zo beseffen medewerkers waarom ze de richtlijnen moeten volgen.

Herevalueer bestaande gebruiken met een kritische blik

Is een opendeurdag nodig? Hebben jullie echt 4 kleuren voor de haarnetjes nodig? Is de productie een 100% GSM-vrije zone? Heeft iedereen een duidelijk zichtbare badge (bezoeker, onderaannemer, operator)? Is de werkoutfit met bedrijfslogo beperkt toegankelijk? Is het voor elke persoon duidelijk wat er verwacht wordt:

- Wanneer een bezoeker onbegeleid rondloopt?

- Wanneer een persoon geen badge heeft?

- Wanneer een GSM gebruikt wordt in de productie?

- Wanneer iemand de toegang vraagt tot het bedrijfsterrein of het gebouw?

- Wanneer iemand rondloopt in het administratieve gebouw?

Waarmee kunnen wij jullie helpen?

Tijdens een Food Defense awareness sessie onderlijnen we het belang van Food Defense. Aan de hand van actuele voorbeelden stimuleren we dialoog en brainstorming.

Meer informatie

Tijdens een Food Defense workshop helpen we het team om het plan naar een hoger level te tillen. We leven ons in in het brein van een crimineel en zoeken zo de mazen in het net.

Meer informatie

Met een intrusietest proberen we jullie Food Defense cultuur te meten. Hoe reageren medewerkers op een verzoek om de procedure te omzeilen? Spreken ze een verdachte persoon aan?

Meer informatie

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security