Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen online negatieve publiciteit?

Welk nieuwsbericht verschijnt er eerst wanneer je jouw bedrijf opzoekt op Google? En wat vind je als je andere zoekwoorden zoals ‘ramp’, ‘werkgever’ of ‘incident’ erbij plaatst? 


In de digitale wereld kan één nieuwsartikel, tweet of recensie jouw reputatie maken of kraken. Neem de leiding over jullie online aanwezigheid zodat negatieve buzz of nepnieuws je niet verrast.


Stel je voor: jouw bedrijf lanceert een campagne om zich als sociaal betrokken merk te profileren, maar in plaats van positieve reacties leidde dit tot een golf van negatieve reacties binnen het Black Lives Matter debat. De situatie, versterkt door de betrokkenheid van een superster, escaleert snel en resulteert in een volledige PR-crisis. Een harde klap als de advertentie bedoeld was om de slechte jaarcijfers weer op te krikken.

Bad buzz kan ook van jouw medewerkers komen. Negatieve reviews van ontevreden ex-werknemers op platforms zoals Glassdoor en Reddit kunnen internetheisa en ernstige reputatieschade veroorzaken.

Dit zijn realistische scenario's waarbij een ongecontroleerde online discussie de reputatie van je bedrijf ernstig kan schaden. Voor je het weet verspreidt een negatief bericht zich als een digitaal lopend vuurtje. Daar komt ook nog eens bij dat het Internet niets vergeet.

In deze dynamische omgeving is het cruciaal om naast de reguliere reclameboodschappen ook aandacht te hebben voor online reputatiemanagement. Je hebt er als bedrijf alle baat bij proactief te werken aan jullie digitaal visitekaartje.

Afbeelding: © Pepsi

Onze drie tips:

Weet wat er online circuleert

Breng de online reputatie van jouw bedrijf in kaart. Stel Google Alerts in en gebruik SEO en SEA om te controleren wat er online over jouw bedrijf wordt gezegd. Zo krijgen jullie controle over de nieuwsstroom en ben je de nieuwssites voor.

Verzorg jouw public relations

Communiceer niet alleen in tijden van crisis. Naast de verplichte reclameboodschappen, moet er ook gebouwd worden aan een online imago. Communiceer consistent over positieve gebeurtenissen zoals productlanceringen of bedrijfsovernames. 

Stuur de boodschappen vervolgens uit naar een breed publiek. Denk aan consumenten, maar ook andere stakeholders zoals buren, leveranciers en investeerders. Houd het kort en duidelijk (Keep It Short & Simple-principe) zodat de boodschap helder is en niet vatbaar voor interpretatie.

Alle werknemers als bedrijfsambassadeurs

Zowel de offline word-of-mouth als de online word-of-mouse van jouw medewerkers is cruciaal voor de bedrijfsreputatie. Laat de online communicatie niet enkel over aan de marketingafdeling en woordvoerder, maar moedig alle werknemers aan om als ambassadeurs van het bedrijf te fungeren. Dit vergroot niet alleen de geloofwaardigheid van je berichten, maar versnelt ook de verspreiding van positief nieuws.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Neem het heft in eigen handen 

Jouw bedrijf proactief beschermen tegen de dynamiek van online media is cruciaal, maar als de crisis meteen toeslaat, moet je acuut handelen. Wij helpen je hierbij. 

Leer hoe je effectief jouw online en offline reputatie kan beschermen in het heetst van de strijd met effectief crisismanagement: 

  • Volg onze praktische Mediatraining om vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om effectief te communiceren met de media. 
  • Schrijf je in voor onze Workshop Crisiscommunicatie en leer hoe je snel en doeltreffend reageert in crisissituaties.

Meer weten over het managen van gevoelige klachten en bad buzz op social media? Kom naar onze Lunch & Learn ‘Gevoelige consumentenklachten’.

Klaar om je beter te wapenen tegen een crisis?

Wij bieden je 24/7 een externe en objectieve kijk op de feiten, evalueren de specifieke situatie en geven advies op maat.

Word nu lid van Food Security